
EXAMPLE SUMMARY ADVICE 

Question 

I bought some summer garden chairs and table in the sales last Autumn.  I have kept them 
in the shed in their boxes. When I opened then today I found that some of them were 
damaged - some have split wood on the legs, and one has a large rip in the seating material.  
I took them back to the store to demand a refund, but the company refused, saying there 
was nothing I could about it as I have had them for more than 6 months. 

ANSWER 

As you bought these before 1st October 2015, the Sale of Goods Act would apply, and the trader is 

correct in that you will not be able to "reject" the chairs and ask for a full refund, as you have 

retained them beyond what the law would regard as a reasonable time, without intimating to the 

seller that you would be rejecting them. Also even if they were purchased after the 1st October the 

position would not only be the same but would also be a lot clearer, this is because under the 

Consumer Rights Act 2015, you have a 30 day period from receipt of the goods in order to reject 

them.  

However, even under both the Sale of Goods Act and the Consumer Rights Act, they are wrong in 

saying you cannot do anything about it.   

Under the Sale of Goods Act (position BEFORE 1st October 2015) 

When you buy goods they have to be of satisfactory quality - in this instance, it does not need to be 

explained what that means, as clearly they were not of satisfactory quality.  When goods are not of 

satisfactory quality, you can reject, provided you do so within a reasonable period of time - usually 

3/4 weeks after the date of purchase.  In your case, you would not be able to reject as you had time 

to inspect the chairs.  However, you can still ask for the store to repair or replace the chairs and in 

reality they will get to chose.  They must repair or replace them within a reasonable period of time 

and without causing significant inconvenience.  In this case, a reasonable period of time would be in 

the region of 2 weeks.  If they cannot do it in that time, you can ask to rescind the contract and ask 

for a partial refund. 

The problem that you will face is that, as you have had the chairs for more than 6 months, you will 

have to prove that they were sold with those faults, and that they have not been caused by you.  You 

may be able to do this by having an independent inspection carried out - ask the store if they would 

be willing to pay half towards the report. You could also obtain an independent report from the 

Furniture Ombudsman. 

If you paid for the chairs on credit card and (providing they are a set) they cost more than £100 then 

any claim you have against the store you can also bring against the card provider under Section 75 of 

the Consumer Credit Act 1974. 

I would suggest that you write to the store, setting out what was said to you, and the above position, 

asking for a response within 14 days, and copy the letter to your credit card company stating that 



you are also looking to them under Section 75 of the Consumer Credit Act 1974 for breach of 

contract. 

Under the Consumer Rights Act 

Just like the Sale of Goods Act, under the Consumer Rights Act when you buy goods they have to be 

of satisfactory quality – this means that they must be of a standard that a reasonable person would 

regard as satisfactory.  When assessing this, it is important that all relevant circumstances are 

considered, including the price (the higher the price, the more expectation of quality), any 

description applied to the goods, and any of the traders or the manufacturer's advertising relating to 

those goods. In this instance, it does not need to be explained what that means, as clearly they were 

not of satisfactory quality.   

When goods are not of satisfactory quality, under the Consumer Rights Act you can reject the goods, 

provided you do so within the first 30 days of receiving them.  In your case, you would not be able to 

reject as you did not do so within this 30 day period.   However, even though you have lost your right 

to reject the table and chairs, you will still be entitled to claim a repair or replacement, a refund or a 

reduction in price. 

If, having made a request, for either a repair or replacement, if that repair or replacement is not 

successful – or if another fault occurs – or it is not done within a reasonable time without causing 

you significant inconvenience, then you can then demand a either a refund, or a reduction in price.  

Unlike the old position, under the CRA you do not have to give the trader multiple attempts at 

repair/replacement.  However, the retailer would be entitled to reduce the amount refunded as 

more than six months has passed. Any price reduction must be an appropriate amount, which will 

depend on all the circumstances of the claim. 

The problem that you will face is that, as you have had the chairs for more than 6 months, you will 

have to prove that they were sold with those faults, and that they have not been caused by you.  You 

may be able to do this by having an independent inspection carried out - ask the store if they would 

be willing to pay half towards the report. You could also obtain an independent report from the 

Furniture Ombudsman. 

If you paid for the chairs on credit card and (providing they are a set) they cost more than £100 then 

any claim you have against the store you can also bring against the card provider under Section 75 of 

the Consumer Credit Act 1974. 

I would suggest that you write to the store, setting out what was said to you, and the above position, 

asking for a response within 14 days, and copy the letter to your credit card company stating that 

you are also looking to them under Section 75 of the Consumer Credit Act 1974 for breach of 

contract. 

Under the CRA the trader is responsible for the reasonable cost of returning the goods except where 

you have decided to return them to the place where you actually physically bought them. However, 

the Act makes it clear that you are not required to return the goods to this place unless this was 

agreed from the outset as part of the contract. However even if you do decide to return the goods to 



the shop where you bought them, you may in some circumstances be able to claim some or all of 

that cost from the trader. Ultimately it would be up to the court to decide. 

 

 

 

 


